1. Verse bundel kruiden.

Vers gekochte bundels kruiden zonder wortels of aarde bewaren maar kort. Daarom kan je deze bundels best in vochtig keukenpapier wikkelen. In je koelkast blijven ze op deze manier ongeveer een week bruikbaar.

2. Planten

Kruiden in een potje oogst je enkel wat je nodig hebt voor je gerecht. Daarna ben je beter deze te verplanten in een grotere pot of beter nog in volle grond in je tuin. Plaats de kruiden niet rechtstreeks in de zon doch in voldoende zonlicht en water. Zo kan je nog lang genieten van de heerlijke kruiden. Potjes in je keuken plaats je best op een koele plaats.

Extra tip: Sommige kruiden hebben een langer leven dan andere soortgenoten.

– Eenjarige kruiden: koriander,basilicum en dille.

– Tweejarige kruiden: karwij, look-zonder-look en krulpeterselie.

– Doorlevende kruiden: oregano, grote brandnetel, rozemarijn, bies- en daslook, salie, tijm en munt.

3. Drogen

Kruiden drogen kan je op twee manieren doen:

  • De verse kruiden open leggen op een ovenplaat en deze ongeveer 2 uurtjes op 60 graden drogen met een houten lepel tussen de ovendeur. Die houten lepel zorgt ervoor dat al het vocht naar buiten kan ontsnappen.
  • Ook kan je de kruiden open leggen in een kartonnen bakje of op een vliegenraam. Je plaatst dit best op een donkere droge en goed verluchte plaats. Op zolder is een uitstekende plaats voor deze werkwijze.

Wanneer de kruiden droog aanvoelen kun je ze het best in een papieren zakje bewaren en dit zeker voor 1 jaar !

4. Invriezen

Was de kruiden en dep ze daarna droog. Met een scherp mes of een kruidenmolentje, hak je ze daarna fijn. Om ze te portioneren, kan je twee kanten op :

  • per portie in een apart plastic potje met daarop een label met de naam van het kruid en de datum.
  • verdeel de kruiden over de vakjes van een ijsblokjesvorm en vul deze daarna met water. Eens het water bevroren is, kan je de blokjes eruit halen en ze in een plastic zakje doen met daarop de naam van het kruid en de datum. Als je de kruiden nodig hebt, kan je zoveel ijsblokjes als je wilt in je kookpot doen, het water verdampt wel.

Bespaar tijd en geld met deze eenvoudige huis en keukentip !

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here