La pierre de Vielsalm, de Coticule is een natuurlijke wetsteen met een rijk verleden. De ontginning en productie van de Coticule in de Belgische Ardennen gaat terug tot de 17de  eeuw. Het is een gedurende 480 miljoen jaren gevormd sedimentgesteente bestaande uit grijsgele vulkanische assen en klei waarin zich harde granaten bevinden. Deze Spessartiet  Granaten zijn ontstaan door een herschikking van mineralen onder invloed van een regionaal metamorfisme. Door de grilligheid van de natuur komt de Coticule slechts in dunne verticale lagen voor, ingesloten tussen brede lagen blauwpaarse leisteen. Hierdoor moet het ontginnen ervan zeer minutieus en hoofdzakelijk zonder inmenging van machines gebeuren. Deze ontginning is een zeer tijdrovend, arbeidsintensief en kostelijk werk dat onder invloed van allerhande weersomstandigheden slechts enkele maanden per jaar kan plaatsvinden. De productie is 100% artisanaal en maakt van elke steen een uniek exemplaar.

Waaraan dankt de Belgische Slijpsteen zijn uitzonderlijke slijpeigenschappen?

De Belgische slijpsteen is samengesteld uit 30 à 42% granaten aaneengebonden door Mica. Het is aan deze granaten dat de Coticule zijn uitzonderlijke slijpeigenschappen te danken heeft. De geometrische vorm van deze granaat is een dodecaëder. Dit zijn twaalf vlakken aaneen verbonden met stompe hoeken. De granaten hebben een diameter van 5 à 15 micron en penetreren 1 à 3 micron in het te slijpen metaal. Deze ideale geometrische vorm ( stompe hoeken polijsten het metaal) en de talrijke aanwezigheid van deze granaten zorgen ervoor dat er tegelijk zeer snel en uiterst fijn wordt geslepen. Dit resulteert in slechts enkele minuten tot een vlijmscherpe snede en dit voor eender welk te slijpen voorwerp.

Een grote variatie aan hardheden

De Belgische slijpsteen wordt nogal snel vergeleken met een 4000 – 8000 grit wetsteen, t.o.v. het Japanse grit systeem, maar men dient in acht te nemen dat het een natuurproduct is, geen enkele steen is dus 100% identiek. De gritaanduiding dient louter als indicatie en zegt weinig over de specifieke eigenschappen van de steen. Het voordeel t.o.v. andere wetstenen is: de Belgische slijpsteen slijpt zeer fijn en zeer snel. Deze combinatie bezit geen enkele andere wetsteen.

Door hun hardheid zijn de granaten in staat om elk type staal te slijpen waaronder RVS Stainless Steel ( o.a. Inox 18/8 en 18/10), Damascus Steel en HSS High Speed Steel. De geometrische vorm van de granaten geeft nog een unieke eigenschap aan de wetsteen. Door hun afgevlakte vorm polijsten de granaten het metaal zonder minuscule bramen achter te laten. Dit resulteert in een fijne glans zonder schrammen op de snede waardoor tijdens het gebruik een aanzienlijke vergroting van comfort optreedt.

Enkele voorbeelden:

1. Een scheermes geslepen met een Belgische slijpsteen beschadigt de huid tijdens het scheren niet. Dankzij de granaten zijn er geen minuscule bramen op de snede, dit is uniek voor de Coticule!  De kans op huidirritatie is hierdoor onbestaande! De Coticule geeft op een snelle wijze een vlijmscherp lemmet en een ongezien comfort tijdens het scheren. Zonder huidirritatie voelt de huid na het scheren heel zacht aan.

2. Keukenmessen, jacht- en zakmessen behouden langdurig hun scherpe snede en kunnen steeds in een oogwenk terug vlijmscherp gemaakt worden.

3. De snede van allerhande gereedschappen zoals beitels, gutsen en bijlen wordt zo fijn gepolijst dat o.a. houtvezels snel en zuiver worden doorgesneden met een gladde afwerking tot resultaat. Inkepingen in het oppervlak zijn onbestaande. Hierdoor is de steen zo gegeerd door o.a. houtbewerkers en beeldhouwers.

Diverse toepassingsgebieden van de Belgische slijpsteen gaan van scheermessen, allerlei koks- en keukenmessen, jacht- en zakmessen tot hak- en snijgereedschappen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here