Les Moulins Mahjoub is een coöperatie in familiebezit van twaalf broers en zussen, die elk een aspect van de productie overzien. Tussen de twaalf hebben ze verschillende biologische boerderijen in verschillende ecologisch diverse regio’s van Tunesië- van de woestijnen van Tatouine  tot het Middellandse-Zeegebied Tunis en de weelderige Mejerda-vallei – die diende als een belangrijke graanteeltregio voor de regio en dit sinds het ontstaan van het Romeinse rijk.

De gebieden rondom Tatatouine zijn onherbergzaam en dun bevolkt. De grens met Libië is vlakbij en Tripoli ligt slechts 250 kilometer verderop.
Tataouine, het meest zuidelijke plaatsje van betekenis en tevens de toegangspoort tot de Sahara.
Tataouine zelf is een klein stadje en je reist hier vooral naar toe voor de omliggende berberdorpjes, de uitgestrekte woestijnen....
 en om de voormalige set van Star Wars te zien.

Het is in de MejerdaValley dat de Mahjoubs de tarwe verbouwen die wordt gebruikt om hun m’hamsa-couscous te maken. De enige ingrediënten zijn durumtarwe (griesmeel), extra vergine olijfolie, zout en water. Opnieuw onderscheiden ze zich van de concurrentie – de Mahjoubs gebruiken hun eigen extra vierge olijfolie in alles wat ze maken van de zongedroogde tomaten tot de couscous.

“M’hamsa” is een stijl van couscous die steeds moeilijker te vinden is geworden, zelfs in Tunesië, waar industriële couscous al lang de plaats innam van de couscous die nauwgezet met de hand zijn gerold, een proces dat twaalf dagen duurt. Griesmeel wordt besprenkeld met water en met de hand in een ondiepe bal gerold, totdat kleine stukjes graan samenklonteren. Als er voldoende balletjes zijn gevormd, wordt het resterende meel uitgezeefd en herhaalt het proces zichzelf. De couscous wordt in de loop van de volgende dagen zongedroogd, daarna gerold in olijfolie, besprenkeld met een beetje zout en in de zon laten uitharden.

Dit is couscous met terroir. Als je je neus in de pot steekt, ruik je het geroosterde aroma van het couscous bakken in de mediterrane zon en de rokerigheid van de nabijgelegen buitenovens. Inspecteer er een paar in je hand, het zijn mooie kleine onregelmatige kiezels van griesmeel. Een verre schreeuw van de Israëlische Couscous, die perfect bolvormig is en niet zo lekker smaakt.

Deze heerlijke couscous is verkrijgbaar in onze webshop, als je ze eenmaal hebt geproefd, ben je er misschien van overtuigd om ook een blik van acht kilo voor je thuisgebruik op te halen. Ze smaken uitstekend in combinatie met een van de andere smakelijke diversen gemaakt door Les Moulin Mahjoub. De Mahjoubs bottelen ook hun eigen couscousauzen, voor een gerecht dat opvallende gelijkenissen vertoont met de Italiaanse keuken – totdat je je realiseert dat Tunesië slechts een paar kilometer van Sicilië verwijderd is.

Het pareltje uit het Mahjoub assortiment! Wereldberoemd! 
Gewoon durum tarwebloem, extra olijfolie & zout. Handgerold en in de zon gedroogd. Niet te evenaren!

 

Tomaten, Harissa, kappertjes, extra virgine olijfolie, zout en specerijen.

Tomaten, artisjokken, gepekelde citroen, Harissa, extra virgine olijfolie, zout en specerijen.

Tomaten, gepekelde citroen, groene olijven, extra virgine olijfolie, kappertjes, Harissa, zout en specerijen.

Tomaten, zwarte olijven, look, artisjok, Harissa, extra virgine olijfolie, zout en specerijen.

Wij houden van een gekoelde couscousalade met olijfolie, een beetje van hun traditionele harissa, gehakte komkommers, zongedroogde olijven, enz…. overheerlijk !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here