Als kind en jonge tiener waren de velden en rijstroken van het familielandgoed, Casale del Giglio, niets meer voor Antonio Santarelli dan een plek waar hij onbezorgde weekenden kon doorbrengen en zijn beginnende passie voor motorrijden kon overnemen; maar dat veranderde allemaal toen hij zijn vader Dino in het familiebedrijf vervoegde. Tegen die tijd, als een slimme vijfentwintigjarige, wist hij instinctief dat hun onconventionele land in de Agro Pontino-vallei, zo’n 50 km ten zuiden van Rome, een unieke gelegenheid bood om iets te proberen wat nog nooit iemand had geprobeerd.

Het totale ontbreken van enige wijnbouwtraditie in het gebied betekende dat Antonio en zijn vader hun baanbrekende ideeën de vrije loop konden laten. Enkele van de beroemdste ampelgrafen en universitaire onderzoekers van de dag waren overtuigd van deze ideeën en werden geïnspireerd om hen te vergezellen in een onderzoeksproject dat in 1985 werd gestart met het planten van bijna 60 verschillende experimentele wijnstokken in de bodem van Casale del Giglio.

Geen enkel plan was ooit eerder op zo’n wetenschappelijke manier benaderd en de jonge wijnmaker van Casale del Giglio, Paolo Tiefenthaler, zou het leidende licht ervan worden. Het geloof in het streven werden ruimschoots beloond voor hun durf, maar toen ze hun eerste significante resultaten bereikten van de rode druivensoorten Syrah en Petit Verdot en van blanke zoals Sauvignon, Viognier en Petit Manseng. Deze variëteiten hebben geleid tot monovarietale wijnen en mengsels, die allemaal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden.

De vlaggenschipwijn van het landgoed is de rijke, rode Mater Matuta (Syrah met een vleugje Petit Verdot); een trotse volbloed, voller, zijdeachtig en verleidelijk in de mond met aroma’s van bosvruchten, koffiebonen en kruiden.
Aphrodisium, een zoete goudgeel late oogstwijn, is een blend van Petit Manseng, Viognier, Greco en Fiano.

Casale del Giglio werd in 1967 opgericht door Dr. Berardino Santarelli, een inwoner van de Appenijnen heuvelstad Amatrice.
Het landgoed ligt tussen de steden Aprilia en Latina in de Agro Pontino vallei, ongeveer 50 km. ten zuiden van Rome. In tegenstelling tot andere delen van de regio Latium, of andere regio’s in Italië, was dit gebied nog steeds niet in kaart gebracht in termen van wijnbouw toen Berardino Santarelli en zijn zoon Antonio hun onderzoeksproject lanceerden in 1985.

Het project werd goedgekeurd door de landbouwafdeling van de regionale regering van Latium en betrof onderzoekers van internationale allure, van wie velen nog steeds bijdragen aan het onderzoek van Casale del Giglio van vandaag; Prof. Attilio Scienza van ‘Istituto di Coltivazioni Arboree’ van de universiteit van Milaan, prof. Angelo Costacurta van het ‘Istituto Sperimentale per la Viticoltura di Conegliano’ (Treviso) en prof. Fulvio Mattivi van het onderzoeks- en innovatiecentrum van de ‘Fondazione Edmund Mach’ – ‘Istituto Agrario Provinciale San Michele all’Adige’ (Trento) – waar de wijnmaker van Casale del Giglio, Paolo Tiefenthaler, werd opgeleid.

Omdat het project gericht was op het identificeren en maximaliseren van het potentieel van het gebied voor kwaliteitsvolle wijnbouw, werden nuttige vergelijkingen gemaakt met processen die werden toegepast in Bordeaux, Californië en Australië, wijnproducerende gebieden van de wereld beïnvloed, zoals de Agro Pontino vallei, door een zeeklimaat.

Casale del Giglio onderschrijft de filosofie dat “de toekomst van de Italiaanse wijnbouw niet alleen afhankelijk is van het consolideren van het beeld van zijn traditionele wijnproducerende zones, maar ook van zijn vermogen om wijnen van topkwaliteit te produceren tegen gunstige prijzen in gebieden waarvan het potentieel nog relatief onontgonnen is.”

Naar aanleiding van het onderzoek van Casale del Giglio heeft de Europese Gemeenschap toestemming gegeven voor de teelt van “nieuwe aanbevolen variëteiten” zoals Chardonnay, Sauvignon, Syrah, Petit Verdot en Cabernet Sauvignon in de provincie Latina (vanaf 1990), terwijl andere rassen later werden toegelaten.

Casale del Giglio heeft zijn 180 hectare wijngaard omgebouwd tot het cordon-getrainde systeem, waarbij hij ervoor koos om die druivensoorten te planten die zich goed aan het territorium aanpassen en kwaliteitswijnen produceren.

De keuze van Hobbykokplus :

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here