Het schitterende dorp Nyons, genesteld aan de toegang tot de Préalpes en goed beschut tegen regen en andere minder aangename weersinvloeden, staat het gehele jaar in het teken van de olijf en de olijfboom. Men teelt hier de “tanche”, de sterkste olijfsoort, die als eerste van alle olijfsoorten in 1994 in Frankrijk een garandeerde herkomstbenaming (appellation d’origine Contrôlée) heeft gekregen.

Als de olijven rijp zijn, worden zij in de wind gedroogd. Hierdoor krijgen zij het rimpelige uiterlijk van een gedroogde pruim en leveren zij de beste olijfolie in de wereld. Zacht en olieachtig, zonder bittere smaak, met het aroma van kruiden en gedroogd fruit.

De olijfolie, met tonen die variëren van goudgroen tot vloeibaar goud via alle schakeringen smaragd, moet in februari in al haar versheid worden geproefd wanneer zij de molens verlaat. Het is dan echt vers, ongeraffineerd vruchtensap en rijker aan oliën en enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dan komt er een commissie om te controleren of de olie aan alle normen voldoet om de kwalificatie Appellation d’Origine Contrôlée te mogen dragen. Volgens de resultaten van de laatste controle heeft de olie van van Les Hautes Terres de Provence een zuurgraad van 0,14 ( <0,80 voor ISO) en een peroxide-waarde van 2,5 (<20 voor ISO). Deze resultaten zijn een bewijs van de zeer hoge kwaliteit en een een garantie voor een uitstekende conservering.

De zwarte olijven uit Nyons waren de eerste olijven die een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) kregen, een kwaliteitsgarantie. Ze zijn dan ook wereldberoemd en vanaf heden verkrijgbaar in de webshop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here