Emmanuel Poirmeur produceert in Ciboure (Baskenland) de enige wijn ter wereld die onder de zee is gefermenteerd, we hebben het geproefd. Positief geweldig!

Egiategia

Geboren te Parijs, Baskisch van oorsprong en hart, degene die zichzelf beschrijft als een “patafysicus” vond in dit Baskische landschap de ideale alchemie om zijn project en zijn merk te verankeren: Egiategia, “de werkplaats van de waarheid” in het Baskisch . Een wijndroom die hem kietelde sinds een missie naar Argentinië, waar de jonge afgestudeerde produceerde volgens de Champagne-methode.

“Maker van uitzonderlijke momenten”

Dit project waarvoor hij in 2007 een patent heeft aangevraagd, was om het druivensap in de buik van de zee te vinificeren, maar niet alleen flessen op de bodem van het water te installeren, net als sommige Spaanse wijnmakers die gepassioneerd zijn over marketing. “Wij,” legt hij uit, “we laten zo’n 20 vaten van 300 tot 400 liter op een diepte van 15 meter vallen, die we verschillende keren opnieuw hebben ontworpen om hun slingerbeweging te verbeteren. We mengen het natuurlijk gefermenteerde druivensap en de klassieke ingrediënten van de tweede gisting: suiker en gist. Na drie maanden is het schuim: de wijn is nog steeds sprankelend en verrijkt met verschillende smaken “, zegt de kweker-wijnmaker.

Wijnvaten onder water
Vaten van 300 tot 400 liter worden op 15 m diepte afgezet.

Emmanuel Poirmeur, die de term ‘maker van uitzonderlijke momenten’ verkiest, verzekert dat hij zeer snel ‘verrast’ werd door de resultaten van zijn experimenten: ‘In zes maanden onderdompeling had ik mango-smaken die we hebben pas na 60 jaar veroudering. Elk druivenras reageert anders. Het gevolg van deze heterodoxe methode is de afwezigheid van een jaartal op het label. “We tonen de onderdompelingsperiode op zee, het is logischer”, zegt de 42-jarige wijnmaker.

Vinificatie in drie maanden in plaats van een jaar

“Op 15 m diepte geniet de wijn van een constante temperatuur van 11 tot 13 graden, een bijna-duisternis, een druk van 2,5 bar en het rollen van de zeestromingen die constant de gisten roeren”, vatte Julien samen, verantwoordelijk voor het verwelkomen van de nieuwsgierige toeristen. Resultaat, een wijnbereiding in drie maanden in plaats van een jaar, een licht parelende wijn en een onvergelijkbare smaak. Het wit is licht citroenachtig en het rood, dat aroma’s van rijpe kersen heeft gewonnen, is al uitstekend Bordeaux waardig.

Egiategia - Een unieke wijn - gerfermenteerd onder waterIn 2013, het eerste marketingjaar, kwamen 10.000 flessen uit de wijnmakerij Ciboure. In 2018, tussen wit, rood en rosé, zou de productie 120.000 eenheden moeten bereiken, waarvan sommige, mond-tot-mondreclame, naar Nederland of Japan zullen reizen.

Nu verkrijgbaar in de webshop !

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here